Okulların Haziran ayında kapanmasıyla birlikte üniversiteden
mezun olan arkadaşlarımız hayatın gerçekleriyle yüzleşmeye başlayacaklar.
Mezuniyet sonrasında en zor süreçlerden biri olan iş arama süreciyle karşı
karşıya gelecekler. Bu süreç içerisinde birçok ilana başvuracak ve bu ilanlar
için mülakata çağrılacaklar. Mülakatlar özellikle yeni mezun adaylar için
oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bu sıkıntılı durumu biraz olsun azaltmak ve iş
arama sürecinde olan arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla mülakatlarla alakalı
bazı önemli noktaları paylaşmak istiyorum.
Mülakat öncesi;
1)Görüşmeye gitmeden önce hazırlık yapılmalı: Görüşmeye gideceğiniz şirket hakkında bilgiler toplayın. En uzaktaki bilgiye ulaşmanın bile mümkün olduğu internet ortamında görüşme yapacağınız şirketler hakkında bilgi toplamak zor olmasa gerek. Elinizin altında bunca imkân varken şirket hakkında bilgi sahibi olmamanız olumsuz bir durum yaratacaktır
2)Kıyafete dikkat edilmeli: İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır düşünceleriyle uğurlanırmış. Sizde bu söze uygun olarak başlangıçta olumlu izlenim bırakmak için giyiminize dikkat etmelisiniz. Düşüncelerinizle uğurlanmak kısmını mülakat sırasında gerçekleştirirsiniz.
3)Evden erken çıkıp görüşme yerine zamanında varılmalı: Bulunduğunuz yerin ulaşım şartlarına göre hareket ederek mümkün olduğunca erken gitmeye çalışın.Tabi erken gideceğim diye de 1 saat öncesinden görüşme yerinde olmayın.10-15 dakika öncesinde görüşme yerinde olmanız yeterlidir.
4)Özgeçmişte bulunan bilgileri gözden geçirilmeli: Özgeçmişinizde bulunan bilgileri görüşme öncesinde gözden geçirmekte fayda var. Vereceğiniz bilgiler özgeçmişinizle farklı olmamalı
5)Özgeçmişe dikkat edilmeli: Özgeçmişinize koyduğunuz fotoğraflara dikkat edin. Çoğu İK profesyoneli bu konuda oldukça dertli zira özgeçmişe uygun olmayan fotoğrafların konulduğunu belirtiyorlar. Ayrıca özgeçmişinizdeki imla ve yazım kurallarına dikkat edin.
6)Başvuru formları dikkatlice doldurulmalı: Gittiğiniz yerlerde size başvuru formunu doldurmanız istenecektir. Özgeçmişimde bütün bilgiler var tekrar neden doldurayım demeyin. Başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmaya çalışın
7)Tavır ve davranışlara dikkat edilmeli: Mülakat sadece görüşmeden ibaret değildir. Şirkete girdiğiniz andan itibaren tavır ve davranışlarınız önem kazanmaktadır. Bazı İK profesyonelleri kapıdaki güvenlik görevlisinden veya asistanından tavır ve davranışlarınızla alakalı bilgiler isteyebilir.
8) Cep telefonunuz kapalı olmalı: Cep telefonunuzu kapattığınızdan ya da sessize aldığınızdan emin olun. Görüşme sırasında çalabilecek telefon hem sizin dikkatinizi dağıtır hem de olumsuz bir izlenim bırakır.
9) Çıkabilecek sorulara hazırlıklı gidilmeli: Mülakatlarda belli başlı sorular vardır. Bu sorulara hazırlık gitmeniz sizin için faydalı olacaktır (Bir sonraki yazımda klasik mülakat sorularını paylaşacağım)
Mülakat sırasında;
10)Göz teması kurulmalı: Görüşmeyi yapan kişiyle göz temasınızı kesmeyin. Tabi göz temasını kesmeyeceğim diye de görüşmeciyi rahatsız edecek şekilde bakmayın.
11)Güler yüzlü ve sıcak davranılmalı: Mülakat, adayların kendini pazarlamasıdır. Görüşme esnasında güler yüzlü olmanız pozitif etki yapacaktır.Ortamın daha sıcak olmasını sağlayacaktır
12) Eski iş yerinizi ve eski müdürünüzü kötülemeyin: Mülakat sırasında eski işinizle alakalı sorular gelecektir. Bu sorulara eski müdürünüzü ve iş yerinizi kötüleyerek cevap vermeyin.
13) Ücret konusunu açmayın: Ücret konusunda karşı taraf konuyu açarsa taleplerinizi iletmeniz daha olumlu olacaktır
Mülakat sonrasında;
14)Mülakat bitiminde merak ettiğiniz konular için sorularınızı hazırlayın. Şirket ve pozisyonla alakalı sorularınız ilgili olduğunuzu gösterecektir.
15)İK profesyonelleri görüşme sonrasında görüşme yapan kişiye teşekkür maili gönderilmesini tavsiye ediyorlar. Bu sayede kendinizi hatırlatma fırsatı elde ediyorsunuz.
Bu önemli noktaları göz önüne alır ve uygularsanız
mülakatlarda başarılı olma şansınız artabilir. Mülakatlarda karşılaşacağınız
sorulara da önceden hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Bir sonraki yazımda da
mülakatlarda sorulan sorular üzerinde duracağım ve mülakatlarda genel olarak
sorulan sorulardan örnekler paylaşacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder