9 Ocak 2014 Perşembe

Sosyal Medya Rezil de Eder Vezir de


İnternetin son yıllarda gelişmesiyle birlikte internet siteleri de aynı hızda gelişmeye başladı. Çeşitli sitelerin açılmasıyla birlikte sosyal medya denilen kavram ortaya çıktı. Facebook, Twitter, İnstagram, Foursquare, Linkedin vb. başta olmak üzere ardı ardına açılan yeni internet siteleriyle birlikte sosyal medya oldukça rağbet görmektedir.

Sosyal medyanın gelişmesi hem olumlu hem de olumsuz olarak etkilemiştir. Başlıkta olduğu gibi sosyal medyada vezir de olabilirsiniz rezil de olabilirsiniz. Bu yazımda sosyal medyanın olumlu ve olumsuz taraflarından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle olumsuz yanlarına bakalım ve örnekler verelim:

Sosyal medya gerçek hayatta ulaşamayacağımız kişilere rahatlıkla ulaşmamızı sağlıyor. Bu olumlu bir durum olarak gözükebilir ancak bu kadar rahat ulaşmak kişilerin aklına geleni rahatlıkla yazmasına ve hakaret içeren sözler söyleyerek kişilik haklarına saldırmasına neden olabiliyor.

Herhangi bir olay olduğunda o kişiyle alakalı bütün bilgiler anında gözler önüne seriliyor. Ne iş yaptığı, nerede yaşadığı, evinin adresine varana kadar bilgilere anında ulaşabiliyor insanlar. Hatta o kişinin yer aldığı fotoğraflar elden ele dolaşıyor. Bu durum herkesin başına gelebilir. Bir bakmışsınız kimse görmez dediğiniz bilgileriniz, fotoğraflarınız internet ortamında elden ele dolaşıyor.

Sosyal  medyanın olumsuz yönlerinden birisi de kişilerin söylemediği sözlerin söylenmiş gibi İnternet sayfaları arasında dolaşmasıdır. Bu tuzağa maalesef hepimiz düşüyoruz. A kişisi B kişisi kim olduğu fark etmez kişilerin söylemediği sözler söylenmiş, yapmadığı hareketler yapılmış gibi gösteriliyor. Burada Necati Şaşmaz’ın nam-ı diğer Polat Alemdar’ın kulaklarını çınlatmak lazım: Bizim bilgi dezenformasyonlarımız var  (Bkz. Gezi Parkı açıklamaları) J

Bu durum Gezi Parkı olaylarında çok yaşandı.Olaylar sırasında televizyon kanalları belgesel yayınlarken veya görmezden gelirken sosyal medyada farklı bilgiler yer alıyordu.Anlık bilgi akışında her gelen habere doğruymuş gibi davranıyorduk

Mesela Asya yakasında oturan binlerce insanın köprüden yürüyüşe geçip Taksim’e doğru yürüdüğü haberleri yayılmış ve kalabalık grubun yürüyüş yaptığını gösteren resimler paylaşılmıştı.Aslında gerçeğin öyle olmadığı sonradan anlaşıldı.Avrasya Maratonunda çekilmiş görüntüler farklı amaçlar için kullanılmış oldu.

Bunun tam tersi bir olay da Gezi olaylarında vefat eden Ethem Sarısülük’ün fotoğraflarının iğrenç bir yalanla süslenerek sosyal medyada yer almasıdır.Daha öncesinde karakol yapımında çalışan ve orada asker üniformasıyla çekilmiş fotoğrafları terörist kampında çekilmiş gibi lanse edildi sosyal medyada.

İnternette yazdığı mesajlar nedeniyle insanlar hakkında linç kampanyaları düzenleniyor. En son THY’de çalışan üst düzey bir yöneticinin attığı tweetler yüzünden hakkında linç kampanyaları düzenlendi hatta o kişinin işten atılması hakkında twitter’da başlıklar açıldı.Daha sonradan o kişinin kınama cezası aldığı ortaya çıktı


Sosyal Medya olumlu kullanılırsa insan hayatını çok fazla kolaylaştırabiliyor:

Bu duruma örnek olarak bizlerin açmış olduğu blog sayfalarını söyleyebiliriz. Düşüncelerimizi ve tecrübelerimizi blog sayfalarında paylaşarak sosyal medyayı olumlu yönde kullanmış oluyoruz. Bazı arkadaşlarımızın ise bloglarının adıyla açmış olduğu Facebook başta olmak üzere çeşitli sosyal medya sitelerinde sayfaları bulunmaktadır.

Sosyal Medyanın İK  olarak bizi ilgilendiren olumlu taraflarından birisi de bulunamadığımız organizasyonlarda yaşanan durumlar hakkında bilgi sahibi olabilmemizdir.

Bu nasıl oluyor?

Orada bulunan kişilerin sosyal medyada gerçekleştirdiği paylaşımlar sayesinde. Geçtiğimiz dönemlerde çeşitli İK Kongre ve toplantılarına katılan arkadaşlarımızın attığı tweetler sayesinde orada bulunmasak da neler olduğu, neler söylendiğini öğrenebiliyoruz. Kongreyi düzenleyenler de sosyal medyanın gücünü bildiği için İK Blog yazarlarını bu tür organizasyonlara devamlı davet etmektedir.

Sosyal Medya sayesinde birçok insan iş sahibi olabiliyor. Şirketler yeni nesle ulaşmak için ilanlarını Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya sitelerinde yayınlamaya başladılar.

Bu durumun tam tersi şekilde iş arayan adaylar da iş bulabilmek için sosyal medyayı aktif kullanarak kendilerini gösterme fırsatı bulabiliyorlar. Buna en güzel örnek iş arayışında olan ve bunun için internet sayfası tasarlayan Ezgi Erdoğan -http://www.isariyorumamabulamiyorum.com/  adlı sitesiyle olmuştur.Sosyal medyayı kullanarak İş arayan birçok aday arasında kendine avantaj yaratarak bir adım öne geçmiştir.Kendi tasarladığı öz geçmişini Twitter’da paylaşan kişiler bile mevcut.

Sosyal Medya’nın İK açısından bir başka faydası ise adaylar hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olmasıdır. Ben bu duruma karşı olsam da günümüzde işe alım kararlarında adayların sosyal medyada yapmış olduğu paylaşımlar önemli rol oynuyor.

Sosyal medyanın olumlu yanlarına dair bir başka örnek Youtube sayesinde ünlü olan kişilerdir. Bu kişiler amatör olarak çektikleri videoları youtube’a yükleyerek sesini duyurmaya çalışıyor. Şans bazen yanlarında oluyor ve birden kendilerini müzik dünyasında bulabiliyorlar. Tıpkı Sefa Topsakal gibi.

Sınıfta amatör bir şekilde söylemiş olduğu şarkının görüntüleri




Burada ise keşfedilip albüm çıkardıktan sonra çekilen klibi:(ilk video da olduğu gibi sınıfta başlıyor)



Her ne kadar sosyal medyada bilgi kirliliği var desek de haber kanallarının göstermediği bazı haberler hakkında bilgileri sosyal medyadan almak zorunda kalıyoruz.


Sosyal Medyayı hangi amaç için kullandığımız oldukça önemli. Bulunduğumuz yerden bütün dünyaya ulaşmamız mümkünken bu durumu gelişimimiz için değerlendirmemiz bizlerin yararına olacaktır.Onun için sosyal medyayı olumlu şekilde kullanmalıyız.Rezil olmak yerine vezir olmaya çalışmalıyız.

Sosyal medya rezil de eder vezirde 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder