1 Ocak 2014 Çarşamba

Asgari Ücretlinin Yeni Yıl Coşkusu

Yeni yılın ilk gününde,ilk saatinde ve yeni yılın ilk yazısıyla karşınızdayız.Bu yazıya yeni yılınızı kutlayarak başlamak istiyorum.2014 yılında kafanızın içinden geçen ve olmasını istediğiniz bütün düşüncelerin gerçekleşmesini diliyorum.Dileklerinizin gerçekleştiği bir yıl olsun

2014’ün ilk yazısı nedir diye merak ediyorsanız tabi ki yılın son gününde açıklanan Asgari Ücrettir. Asgari Ücret ,birçok çalışanı ve onların ailesini ilgilendiren bir konudur.Ülkemizde asgari ücretle çalışan milyonlarca insan bulunmaktadır ve onların gözü kulağı her yıl sonu açıklanacak asgari ücret artışlarındadır. 2014 yılına girmeden yeni yılda geçerli olan asgari ücret değerleri açıklandı.O ücretlere geçmeden önce şunu sorgulamak istiyorum.

Asgari ücretle gerçekten geçinilebilir mi ? Geçinilirse nasıl bir hayat standardı sağlanmış olur hem çalışan hem de ailesi için ? Üstelik asgari ücrete sahip bir bireyden 3 çocuk yapılması da isteniyor iken bu ücretle o 3 çocuğa bakabilmesi gerçekten mümkün müdür?

Bu soruyu farklı bir şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e  canlı yayında soruyorlar.Faruk Çelik’in cevabı ise  (sözlerini aynen alarak yazıyorum) :

‘’Geçinemez diye bir şey yok.Niye geçinemeyesiniz ? 800 lira da büyük para.Ekmeğin fiyatı belli,peynirin fiyatı belli.Yediğiniz zeytinin fiyatı belli.Geçimini sürdürebilir ‘’ diyerek asgari ücretlinin  eline geçen parayla geçinebileceğini ifade ediyor.



Başbakanın asgari ücret artışını savunurken çay simit hesabı yaptığı,Maliye Bakanının ise  memur ve işçi maaşlarıyla kaç yumurta alınabileceğini söylediği bütçe konuşmaları mevcutken bakanın da asgari ücret için iyi para demesi normal karşılanabilir belki de

Milletvekilleri maaşlarımız yetmiyor diye dertlenirken asgari ücretin iyi para olarak değerlendirilmesi  ülkemizin acı bir gerçeği olarak çıkıyor karşımıza .

Şimdi gelelim 2013 yılının son gününde açıklanan asgari ücret’e :

Asgari ücret 2014 yılı ilk 6 ayında brüt 1071 net 846 TL olarak belirlendi.Yılın geri kalan ikinci 6 ayında ise yüzde 6 artışla birlikte brüt 1134 net 891 TL olacağı belirlendi.

Daha önce uygulanan 16 yaş sınırlaması ise kaldırıldı.

Yapılan başka bir değişiklik ile daha önce 4 çocuklu çalışanın maaşından vergi alınmaması uygulaması 3 çocuklu çalışan olarak değiştirildi.3 çocuklu çalışandan vergi kesintisi yapılmayacağı açıklandı.


(Vergi kesintisi olmayan  kısım 3 çocuğun geçim standardını çok geliştirecek zaten )

Aslında burada asgari ücretliye düşüyor iş.Ülkeyi  yönetenlerin söylemesiyle değil bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalarıyla düşük olan geçim standardını biraz olsun yükseltebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder