28 Kasım 2013 Perşembe

Tatile götüren patron mu duvara isim yazarak işe son veren patron mu ?



İnsan Kaynaklarının  en iyi taraflarından birisi insanlara iş imkanı sağlamaktır.İşe yeni giren insanların gözlerindeki heyecanı görmek,onların mutluluğunu görmek İnsan Kaynakları çalışanlarını her zaman mutlu etmiştir.İşe yeni giren kişilerin evraklarını teslim edip o heyecanlarını ortak olmak beni  de her zaman mutlu etmiştir ve ‘’İyi ki bu mesleği yapıyorum ‘’dedirten zamanlarda olmuştur.Bu bizim mesleğimizin güzel taraflarından bir tanesidir.

Birde mesleğimizin diğer boyutu var. O da herhangi bir çalışanın işine son vermek maalesef.İşe girenlerin heyecanına ortak olmak ne kadar güzelse işten ayrılanların –özellikle kendi isteği dışında-  üzüntüsüne şahit olmak da  bir o kadar kötü bir durumdur.Belki bunun kararını biz vermiyoruz sadece kararı uyguluyoruz ancak ne olursa olsun insanların işini kaybetmesi bizleri de etkiler.

İşin en kötü taraflarından birisi de işten çıkarma kararının personele tebliğ edilmesidir.Bu tebliğin olabildiğince sakin ve karşı tarafı üzmeyecek şekilde yapılması gerekir.Zaten bu kararı duyan kişiler olabildiğince üzülecek  hiç değilse onların moralini daha çok bozmayacak şekilde bildirilmesi gerekir.

Bu konuyla alakalı olumsuz bir örnek son günlerde ülke gündemine gelmektedir.Büyük ihtimal sizlerde bu haberi çoktan duymuşsunuzdur.Bir insanın işine son verildiğini duvara iliştirilmiş bir kağıttan aldığında neler hissedebileceğini tahmin edemiyorum.



Bu olay nerede mi yaşandı ?

Bu olay televizyoncu Acun Ilıcalı'nın Tv 8’i satın alması sonrasında gerçekleşti.Duvarda bir kağıt parçası asılmış.Orada isimler yazılı ve bu kağıtta yazan isimlerin işlerine son verilmiş.Merak içinde kağıda bakıyorsunuz ve işinize son verildiğinizi oradan öğreniyorsunuz.Ne kadar acı bir durumdur.

İş adamlarının veya yöneticilerin kendi ekibiyle çalışmak istemesi oldukça normal.Herkes yanında güvenebileceği bir çalışan ister ve ekibini buna göre kurar.İş yaşamı için normal karşılanabilir ancak bunu yaparken de işine son verilen kişilerin durumları da düşünülmelidir.

Bizleri en çok şaşırtan durum ise her fırsatta zor bir yaşam sürdüğünü söyleyen Acun Ilıcalı’nın bu şekilde davranmış olmasıdır.

Acun Ilıcalı yıllar öncesinde televizyonda yayınlanan Televole isimli programda ‘’Acun Firarda ‘’ köşesinde turistik yerleri gezerek tanınmaya başladı.Daha sonrasında yapımcılığa soyundu ve çeşitli yarışma programlarıyla çeşitli kanallarda yer aldı.’’Survivor’’,’’Yetenek Sizsiniz’’ ve ‘’O Ses Türkiye’’ programları ile reyting listelerinde üst sıralarda yer aldı.Şimdi ise TV 8’i satın alarak ülke gündeminde yer buldu.

Acun Ilıcalı daha öncesinde çalışanlarıyla alakalı tam tersi bir şekilde ülke gündemine gelmişti.Acun Medya ekibinde yer alan çalışanlarını aileleriyle birlikte Çeşme’de 1 hafta boyunca tatile götürmüştü.Bunu daha önce ünlü talk-showcu Oprah Winfrey gerçekleştirmişti.Ülkemizde ise Acun Ilıcalı tüm ekibini toplayarak tatile götürmüştü.


Şimdi her iki olayı yan yana koyduğunuz zaman insan gerçekten şaşırıyor.Kendi ekibime sahip çıkarım onlardan başkası beni ilgilendirmez anlayışı mı hakim bilemiyorum.Ancak çalışanlarını tatile götürmesi ne kadar olumlu bir davranış ise yeni aldığı kanalda işine son verilenlerin isimlerinin duvara yazılmış olması da bir o kadar kötü bir durumdur.

Acun Ilıcalının bu davranışları İnsan Kaynakları adına bir yandan iyi bir örnek olurken diğer yandan kötü bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder